Comparatie intre surubelnita fara cablu si masina de gaurit (cu percutie)

In spatele termenului lipsit de stralucire de surubelnita fara fir sunt adesea incluse prematur variate dispozitive: Dar e o surubelnita fara fir, o masina de gaurit sau o masina de gaurit cu percutie? Care ce e? Care sunt aplicatiile in care se folosesc? De care aveti nevoie?
Aveti aici o prezentare generala a diferitelor dispozitive. Mai mult, va raspundem la urmatoarea intrebare: Ce este cuplul de torsiune? Cum limiteaza lucrul? Care acumulator este cel corect pentru surubelnita fara fir si celelalte?

Surubelnita fara fir, masina de gaurit sau masina de gaurit cu percutie? Care ce este?

Surubelnita fara fir

Cum da de inteles si numele, „adevarata“ surubelnita fara fir este pur si simplu un dispozitiv pentru insurubat. Prin urmare, de regula, surubelnitele fara fir nu au mandrina si au numai o viteza. Si le este si suficient deoarece o surubelnita fara fir pura este folosita de obicei numai la aplicatii mici – de ex., la asamblat mobilier, unde inlocuieste surubelnita clasica. Pentru aceasta, surubelnita fara fir este ideala: e mica, usoara, manevrabila si poate deci fi utilizata in spatii inguste – cum ar fi la montatul sertarelor.

Masina de gaurit sau masina de gaurit fara cablu

Iarasi, numele ne da informatii despre ce functii are: masina de gaurit (fara fir) combina perforarea si insurubarea intr-un singur dispozitiv si este probabil cea mai des utilizata unealta a entuziastilor de bricolaj. Dar este folosita si in viata de zi cu zi sub numele de „surubelnita fara fir”. Insa, spre deosebire de surubelnita fara fir pura, masina de gaurit fara fir are mandrina si doua viteze, pentru a face diferenta intre gaurire si insurubare. Vom explica detaliat mai jos care viteza se foloseste la ce si de ce.

In plus fata de surubelnita fara fir, acest dispozitiv poate inlocui in multe cazuri masina de gaurit conventionala (fara percutie!). Masina de gaurit este un dispozitiv cu cablu, creat sa dea gauri intr-o varietate de materiale. Masina de gaurit fara fir este mai flexibila si mai usor de utilizat multumita functionarii pe acumulator, dar ede obicei de putere mai mica. Acum este util sa comparam specificatiile dispozitivelor in wati. Pentru utilizare normala acasa, deci, de exemplu, pentru gaurire in lemn si metale, de obicei masina de gaurit fara cablu este suficienta. Pentru materiale mai dure, de ex., pentru montarea unei lampi in tavane din beton armat, insa, este necesara masina de gaurit cu percutie sau ciocanul rotopercutor.

Masina de gaurit cu percutie fara fir

Masina de gaurit cu percutie fara cablu este versatila in atelier: pe langa cele doua functii de insurubare si gaurire ale bormasinii fara cablu, masina de gaurit cu percutie are o functie reglabila de percutie la gaurire. Aici, gaurirea are in plus fata de miscarea de rotatie o percutie mecanica in miscare vibratorie. Aceasta o face adecvata pentru dat gauri in beton si zidarie, cu accesoriile corecte. Cand functia de percutie este dezactivata, poate fi folosita ca o masina de gaurit normala. Deoarece greutatea si manipularea bormasinii cu percutie nu difera mult de cele ale bormasinii simple, multi amatori de bricolaj o prefera in locul masinii de gaurit cu percutie care este greoaie.

Functia de percutie la o masina de gaurit cu percutie fara fir este aliniata axial. Inseamna ca forta este directionata inainte pentru a putea penetra cu o masina de gaurit corespunzatoare in materiale mai dure. De exemplu, pentru atragerea unei piulite, necesita o forta de impact pe directie radiala (actiune de forta de-a lungul razei), cum are o surubelnita cu percutie fara fir.

Daca vreti sa dati gauri in principal in piatra si beton si daca poate doriti si sa daltuiti lucrarea, atunci ar trebui sa folositi un ciocan rotopercutor. Avem o comparatie dedicata intre ciocanul rotopercutor si masina de gaurit cu percutie.

Ce este cuplul de torsiune? Cum limiteaza lucrul?

Cuplul de torsiune

Cuplul de torsiune este o masura fizica ce descrie efectul rotational al unei forte asupra unui corp. Cu cat este mai mare cuplul ce actioneaza asupra unui corp (in cazul nostru, de exemplu, un surub), cu atat mai mult corpul tinde sa se roteasca. Unitatea cuplului este de metri Newton (Nm). Surubelnita fara fir (aici includem in urmatoarea explicatie si masina de gaurit si masina de gaurit cu percutie) cu un cuplu mai mare are o putere mai mare.

Limita cuplului de torsiune

Dar uneori puterea trebuie limitata: Limitatoarele cuplului de torsiune sau oprirea cuplului de torsiune este o functionalitate utila a surubelnitelor fara fir moderne, care limiteaza puterea dispozitivului la insurubarea filigranata in materiale subtiri. La insurubarea in lemn, de exemplu, se poate intampla ca surubul sa fie insurubat repede prea adanc. In cel mai rau caz, capul surubului poate despica lemnul chiar in doua. Cu o limitare a cuplului de torsiune, se cupleaza ambreiajul cu alunecare si impiedica aplicarea unei forte mai mari asupra surubului imediat ce este depasita valoarea prestabilita a cuplului. Daca vreau sa bag un surub cu capul la nivelul lemnului, incep cu un cuplu mic si apoi il maresc pana ce ating rezultatul dorit. Pur si simplu rotiti coroana de rotire de tot in jos si o ridicati incet-incet pana ce ajungeti in punctul dorit. Nu este neaparat pentru gaurire. Aici trec pe functia de perforare (masina de gaurit indicata pe coroana de rotire). Dar trebuie dat dovada de precautie la gaurire: aici, insa, viteza trebuie adaptata la material. Viteza poate fi dozata din comutator. Pe langa material, in special diametrul burghiului joaca un rol decisiv. Ca regula de aur, cu cat e mai mare diametrul, cu atat trebuie sa fie mai mica viteza.

Ce viteza pentru care aplicatie?

De obicei, surubelnitele fara fir obisnuite au doua viteze. O viteza mai mica (1) si o viteza mai mare (2). Viteza mai mare permite o executie mai rapida, iar viteza mai mica (1) da mai multa putere. Suruburile mai mari sau suruburile cu diametrul mai mare sunt deja problematice pentru a doua viteza. In prima viteza, surubelnita insurubeaza la o viteza mai mica si poate astfel exercita un cuplu mai mare, adica o forta mai mare aplicata pe surub. Pentru comparatie: Cand pornesti masina, abia la final ajungi la viteza intai. In plus, la o viteza mai mica, ai mai mult control asupra materialului folosit si poti evita torsionarea sau uzura capului surubului. A doua viteza este folosita in principal pentru gaurire. Aici, rezistenta este mai mica, adica este necesara o putere mai mica si puteti lucra la o viteza mai mare (mai repede).

Bormasinile cu percutie au si o a treia functie: Gaurirea cu percutie este activata la dat gauri in piatra sau beton.

Cum se inlocuieste mandrina fara blocarea arborelui

Trebuie neaparat scos acumulatorul de la inceput. Dupa aceea puteti slabi mandrina aparatului. Trebuie avut grija daca mandrina este fixata pe aparat cu un surub de siguranta. Exista doua tipuri de suruburi – suruburile Phillips cu fanta in cruce si suruburile cu fanta simpla. Prin urmare, este important sa incercati mai intai mai multe marimi de capete de surubelnita pentru a evita uzura surubului. Daca nu e niciun surub, mandrina poate fi scoasa prin simpla rotire la dreapta.

Dupa scoaterea surubului, folositi‐va de o cheie hexagonala (cea mai mare marime posibila).  Introduceti cheia hexagonala in mandrina si strangeti mandrina in sensul acelor de ceas. Cand ati terminat, puteti slabi mandrina cu lovituri scurte si puternice aplicate pe cheie. De retinut aici ca e in sens contrar acelor de ceas. Acum puteti roti usor vechea mandrina in sens contrar acelor de ceas si sa o inlocuiti cu cea noua.

Aceasta vine rotita in sensul acelor de ceas pe arborele portunealta. Aici trebuie acordata atentie pentru ca masina absoarbe fiecare mandrina, dar uneori forta nu este suficienta pentru surubelnitele (groase) respective. Ultimul pas consta din fixarea cheii hexagonale in mandrina ca mai inainte si rotirea ferma a mandrinei pe arborele portunealta. Acum doar fixati surubul de blocare initial folosind o surubelnita rotind in sens contrar acelor de ceas. Daca vreti sa pierdeti mai putin timp sau sa depuneti mai putin efort la dezasamblarea mandrinei, trebuie sa va luati o masina de gaurit cu percutie fara fir cu blocaj pe arborele portunealta pentru ca puteti scoate mandrina cu cateva miscari din mana.

Ce inseamna cu perii sau fara perii?

La dispozitivele cu motoare electrice conventionale cu perii din carbon instalate, acestea se uzeaza si trebuie inlocuite dupa un anumit timp. In schimb, uneltele fara fir cu motoare fara perii au pierderi minime prin frecare (lagare) si astfel nu genereaza pauze involuntare din cauza supraincalzirii motoarelor. Mai mult, nu necesita intretinerea periilor din carbon, ceea ce creste durata de viata a uneltelor. In plus, au o performanta mai buna si un mod de functionare cu economie de energie (eficienta inalta),  care duce la o autonomie prelungita pe acumulator la o incarcare.

Pentru mai multe informatii despre cum functioneaza motoarele fara perii si ce beneficii au, intrati pe pagina noastra Energie fara perii.

Ce acumulator sa folositi?

Cu platformele de acumulatori, cum este Power X-Change, toti acumulatorii se potrivesc la toate dispozitivele. Insa exista acumulatori cu putere si timp de functionare diferite, care au avantajele si dezavantajele lor, in functie de aplicatie. Alegerea acumulatorului corespunzator este, prin urmare, ca si la alegerea dispozitivului, in functie de proiectul planificat:

Pentru lucrari mai mici, cum e cazul celor executate de obicei cu o surubelnita fara fir, sunt suficienti acumulatorii „mici”, intre 1,5 Ah si 2,6 Ah. Pentru ca sunt de constructie mai usoara, sunt mult mai confortabili la manipulare si au o durata scurta de incarcare si sunt de obicei mai ieftini. Acesti acumulatori pe un singur rand (inguste) sunt ideali si pentru majoritatea lucrarilor cu masina de gaurit.

Daca dureaza mai mult: Pentru lucrari persistente sau mai intense, insa, exista acumulatori „mai mari”, din gama Power X-Change, intre 3,0 Ah si 5,2 Ah, care se potrivesc foarte bine. Nu doar ca au o autonomie mai mare (Ah), dar sunt si mai puternici (wati). Din cauza greutatii mai mari, insa, va oboseste bratul, in special la lucrul deasupra capului.

Eu unul am ales ca favorit acumulatorul de 3,0 Ah pentru ca are o durata de incarcare acceptabila si performanta si durabilitatea sunt foarte bune. De asemenea, pentru alte unelte fara fir, acumulatorul trebuie adaptat: Pentru fierastraul circular, de exemplu, am optat pentru acumulatorul de 5,2 Ah, pentru ca imi trebuie multa putere si greutatea nu intra in calcul. Pentru polizorul unghiular si fierastraul alternativ, folosesc acumulatorul de 3,0 Ah si cel de 5,2 Ah.

Dintr-o privire: comparatie intre surubelnita fara fir, masina de gaurit si masina de gaurit cu percutie

  Surubelnita fara fir Masina de gaurit Masina de gaurit cu percutie
Avantaje mobilitate, fara cablu manipulare buna datorita greutatii reduse, constructiei compactegama larga de functii gaurire in piatra/beton cu percutie
  greutate proprie foarte mica gama mare de viteze gaurire in metal si lemn fara percutie
  constructie compacta, ieftina insurubare si perforar  
Dezavantaje aplicatii limitate fara functie de percutie partial de greutate ceva mai mare
  fara functie de gaurire fara gaurire in zidarie/beton  
  numai pentru insurubare de calibru mic    
picture by stefan ossenbrueggen
AutorStefan Ossenbrüggen
Timp de citire10 minute

Recomandarile noastre de produse pentru proiecte de bricolaj