Cum se ascute corect lantul pentru ferastrau?

Pentru ca lantul ferastraului sa taie mereu cu cel mai bun randament el trebuie ascutit in mod regulat. Un lant uzat neuniform necesita mai multa forta, lucreaza inadecvat si poate prezenta riscuri. Ascutirea corecta a lantului necesita ceva practica, dar poate fi usor deprinsa cu uneltele portivite, chiar si pentru cei cu mai putina experienta sau indemanare tehnica. In acest blog, va oferim instructiunile despre cum puteti face asta in cativa pasi simpli.

Cand trebuie ascutit un lant?

Cand sau cat de des trebuie ascutit lantul ferastraului depinde de propriul dvs. mod mod de lucru, de lemnul care trebuie taiat, de lama si chiar de lant, astfel ca este imposibil sa va dam un raspuns universal valabil. Daca apar insa semnele urmatoare este timpul pentru reascutirea lantului ferastraului:

  • Lantul nu mai patrunde in lemn: Daca trebuie sa puneti presiune pe lant cand taiati pentru ca acesta sa intre in lemn, inseamna ca lantul nu mai este suficient de ascutit.
  • Lantul are tendinta de a sari: Daca lama nu mai poate fi pozitionata corect pe lemn si sare in momentul taierii, aceast lucru indica ca nu mai este ascutita.
  • Rumegus in loc de bucati de lemn: Daca rezulta un rumegus relativ fin cand taiati in loc de bucati de lemn, asta inseamna de asemenea ca este momentul ca lantul sa fie ascutit.
  • Taie intr‐o singura directie: Daca taierea merge in mod evident intr‐o singura directie, dintii de pe o parte sunt prea tociti.
  • Iese fum: Daca iese fum cand tai, in ciuda functionarii corecte a ungerii lantului, a tensionarii corecte a lantului si a reglajului corect al carburatorului, atunci lantul nu mai este suficient de ascutit.

Sculele potrivite pentru ascutirea lantului

Pentru a ascuti lantul usor, rapid si mai presus de orice, corect, trebuie sa aveti la indemana urmatoarele scule:

  • o pila rotunda pentru dintii lantului
  • o pila dreapta pentru limitatorul de adancime
  • un ghidaj/martor de masurare a adancimii
  • un maner pentru pila (optional)
  • o grila de ascutire (optional)

Cand alegeti pila rotunda este important ca aceasta sa aiba diametrul corect. Puteti afla ce diametru trebuie pentru lantul dvs. din specificatiile oferite de producator. Cand vine vorba despre pila plata, trebuie sa va asigurati ca are dimensiunea corecta (compacta) si ofera ascutirea fina de care aveti nevoie. Puteti gasi ambele aceste scule la orice magazin specializat. Pentru incepatori, in mod special un suport pentru pile este un accesoriu util. Veti gasi adeseori aceste accesorii in set. Suportul este montat pe maner va ajuta sa mentineti inaltimea corecta de ascutire. Ghidajul de masurare va ajuta in mai multe moduri: se poate utiliza pentru a obtine unghiul corect in timpul ascutirii, pentru a ajusta adancimea, pentru a curata santurile si pentru a unge santul interior de ghidaj. Grila de ascutire este de asemenea utila cand vine vorba de obtinerea unghiului perfect. Se poate atasa direct de ghidajul lantului prin magnetul de care dispune.

Pasul 1: Pregatiti ferastraul si lantul pentru ascutire

Cel mai simplu mod de a ascuti lantul este sa-l lasati pe ferastrau; pur si simplu tensionati-l mai tare si fixati lama de ghidaj intr-o menghina. Inainte de a face asta, trebuie sa curatati perfect lantul – cel mai bine este sa utilizati un solvent pe baza de rasina sau o solutie speciala pentru curatat lantul. Important: uleiul de pe lant si rasina de la lemn trebuie indepartate complet.

Apoi, verificati daca indicatorul de uzura de pe limitatorul de adancime sau lama a fost atins. In acest caz este mai indicat sa cumparati un nou lant decat sa-l ascuti pe cel existent din nou. Daca insa este suficient material pentru ascutire, reintinde lantul, activeaza frana lantului si fixeaza ghidajul lantului in menghina.

In acest moment (daca nu si inainte)  este recomandat sa utilizati manusi de protectie pentru a evita ranirea accidentala cu dintii lantului.

Sfat: Marcati cel mai scurt dinte de taiat cu un marker, ca dinte de ghidaj/martor, si incepeti sa ascutiti de acolo. Astfel, veti sti exact cand ati terminat cu toti dintii in fiecare directie.

Pasul 2: Ascutiti ambele laturi ale lantului una dupa cealalta

Prindeti pila de maner si ghidati-o cu mana printr-o miscare inainte prin mentinerea cu cealalta mana a pilei pe dintele ce trebuie ascutit. Incepeti cu dintele ghid. Pila trebuie astfel miscata pe dintele de ascutit incat sa fie ghidata de-a lungul acestuia cu presiune din interior spre exterior.

Mentineti mereu pila la un unghi corect fata de lama ferastraului. Unghiul corect de ascutire depinde de lantul si de lemnul pe care vreti sa-l taiati. Unghiul de ascutire va fi in general între 25° și 35° - cu cat lemnul este mai tare, cu atat mai mare va fi unghiul. Pentru a mentine un unghi corect, recomandam o grila de ascutire sau un ghidaj de masurare, pentru ajutor.

Cand ascutiti, asigurati-va ca pila ascute doar la miscarea spre inainte si ca o ridicati usor cand o trageti inapoi. Intoarceti pila la intervale regulate astfel incat sa nu se uzeze pe o singura parte.

O ascutire perfecta si in consecinta un lant perfect ascutit, se obtine cand vedeti o muchie continua pe partea de taiat a dintelui care nu reflecta lumina.

Repetati procesul de ascutire pentru fiecare dinte pana ajungeti din nou la dintele martor. Asigurati-va ca ati pilit toti dintii la aceeasi lungime. Intoarceti apoi lama cu 180° si lucrati in acelasi fel si pe cealalta parte a lantului.

Pasul 3: Verificati si ajustati martorul de adancime

Dupa ce ati ascutit dintii, limitatoarele de adancime corespunzatoare trebuie reglate. Asa cum o arata si numele, limitatorul de adancime, limiteaza cat de adanc patrunde lama dintelui in lemn. Pe masura ce lama dintelui devine din ce in ce mai scurta si pe masura ce este ascutita, distanta dintre partea superioare a placii si partea superioara a limitatorului se schimba. Oricum, aceasta asa numita distanta de adancime trebuie sa fie aceeasi pentru toate elementele de taiere si trebuie sa aiba dimensiunea corecta.

Daca distanta este prea inalta, lantul nu va merge usor si va vibra tare. Riscul de recul reduce de asemenea rezistenta lantului. Lantul este de asemenea mult mai intins in aceasta situatie, ceea ce poate duce la ruperea lui brusca. Daca distanta este prea mica, performanta de taiere va scadea.

Puteti verifica distanta utilizand un ghidaj. Pur si simplu, pozitionati lantul astfel incat sa stea pe lama la adancimea de taiere. Daca limitatorul de adancime patrunde dincolo de ghidaj, trebuie ajustat utilizand o pila plata pana cand pila ajunge la martorul de ghidaj. Puteti ineparta apoi martorul de ghidaj si rotunji putin limitatorul de adancime pentru a-i reda forma originala. In acest fel veti evita vibratiile nedorite cand va veti apuca iar de taiat.

Pasul 4: Pregatirea lantului pentru lucru

Odata ce toti dintii au aceeasi lungime si unghiurile de taiere si limitatoarele de adancime pe ambele laturi sunt corecte si egale, lantul este gata din nou pentru lucru. Prima dată indepartati reziduurile de metal de pe intreg lantul si ansamblul de taiere. Puteti folosi o perie sau aer comprimat. Apoi lubrifiati lantul. In final, reglati tensiunea lantului conform speficicatiilor producatorului si eliberati ferastraul din menghina.

Deveniti experti – cu ferastraiele de la Einhell

Sumar: Ascutirea lanturilor de ferastrau poate fi o activitate placuta

Ascutirea lantului nu este cu siguranta cea mai draga activitate, dar va asigura ca puteti lucra in siguranta, fara efort si cu precizie cu prprpiul ferastrau. Daca urmati acesti pasi si aceste instructiuni, nu va mai sta nimic in drumul aducerii la bun sfarsit a proiectului dvs. legat de utilizarea ferastraului. Pe blogul Einhell mai puteti gasi si alte sfaturi utile si indicatii. Aruncati o privire si invatati sa deveniti din ce in ce mai priceput.