Aerarea gazonului: Un impuls proaspat pentru un gazon verde si sanatos

Verdeata luxurianta cat vezi cu ochii. Rasaduri de flori bine îngrijite, legume cultivate acasa si pomi fructiferi productivi. Gradina dumneavoastra poate fi un adevarat paradis - daca investiti suficient timp si o ingrijiti cu atentie. Ingrijirea regulata a gazonului pentru a mentine iarba din gradina dumneavoastra frumoasa si verde include tunderea si aerarea gazonului.

Cititi articolul de pe blogul nostru pentru a afla care este cel mai bun mod de a face acest lucru, cand ar trebui sa va aerati gazonul si ce instrumente sunt utile.

In articolul nostru de pe blog, puteti afla tot ce trebuie sa stiti despre aerarea gazonului.

Aerarea gazonului ca parte esentiala a ingrijirii acestuia

Aerarea gazonului: Ce inseamna de fapt? In timpul aerarii gazonului, deseori numita si aerificare, scopul este de a imbunatati ventilatia solului. Cu toate acestea, exista diferente intre termeni precum aerare, aeraj si greblat, pe care le vom explica mai in detaliu mai tarziu in acest articol. Atunci cand ne referim la aerare ca parte a ingrijirii regulate a gazonului in gradina de acasa, aceasta implica de obicei utilizarea unui aerator de gazon. Acest dispozitiv, adesea conceput ca un instrument combinat pentru scarificare si aerare, isi croiește drum prin gazon cu ajutorul unei role de aerare. Aceasta rola de aerare este echipata cu dinti, numiti si ace. In functie de modul in care este setata adancimea de lucru a scarificatorului-aerator, rola poate pieptana gazonul, iar dintii sai pot patrunde mai mult sau mai puțin adanc in sol. Acest proces indeparteaza resturile de pe gazon si permite radacinilor ierbii sa primeasca mai multa lumina si oxigen.

Aerarea gazonului ajuta iarba sa aiba acces mai usor la apa, oxigen si nutrienti.

Aerare pentru gazon: Avantajele dintr-o privire

Aerarea regulata a gazonului este o metoda simpla, dar eficienta de a oferi gazonului dumneavoastra cea mai bună ingrijire posibila si aduce beneficii importante:

  • O mai buna ventilatie: In timp, solul se compacteaza, ingreunand accesul radacinilor ierbii la apa, oxigen si nutrienti. Microorganismele prezente in sol lucreaza apoi mai incet si sunt mai putin eficiente in descompunerea reziduurilor de iarba moarta. Aerarea slabeste solul, permitand dintilor aeratorului sa patrunda in sol. Acest lucru permite nutrientilor importanti sa ajunga mai usor la radacini.
  • Imbunatatirea aportului de apa: Orificiile create in timpul aerarii permit apei sa patrunda mai eficient in sol si sa ajunga la radacinile gazonului dumneavoastra. Acest lucru este deosebit de important dupa perioade foarte secetoase, cand apa de ploaie s-ar scurge pur si simplu pe suprafata uscata.
  • Cresterea sanatoasa a gazonului: Odata ce microorganismele din sol devin mai puțin eficiente din cauza deficientelor de nutrienti, reziduurile de iarba moarta sau resturile de cosit nu mai sunt descompuse. Daca aceste reziduuri de gazon se acumuleaza in timp, iarba este privata, la figurat, de aerul de care are nevoie pentru a respira. Aceste conditii sunt ideale pentru formarea crustei, a buruienilor, a muschiului si a altor boli ale gazonului. Aerarea sparge acest strat, permitand gazonului sa creasca din nou mai sanatos si mai puternic.

Sfat: Aerarea si mulcirea

Optati pentru ingrijirea naturala a gazonului prin mulcire regulata? Fie cu o masina de tuns iarba cu mulcire, fie cu o masina de tuns iarba robotizata, reziduurile de iarba maruntita ofera gazonului dumneavoastra nutrienții necesari, inlocuind ingrasamintele traditionale. Cu toate acestea, pentru a va asigura ca iarba primeste in continuare suficient "aer", mulciul vechi, nedescompus, trebuie indepartat din cand in cand. Prin urmare, aerarea si scarificarea gazonului ar trebui sa faca parte cu siguranta din rutina de ingrijire a gazonului!

Diferentele explicate: aerarea, greblarea, aerarea prin carotaj si scarificarea gazonului

Aerare, aerisire, scarificare - multi termeni care se invart in jurul unui subiect similar. Dar ce înseamna de fapt acesti termeni si exista diferente intre ei? Da - si va vom explica care sunt acestea in cele ce urmeaza!

Aerare vs. greblat

Am explicat deja ce inseamna aerarea unui gazon. In acest context, se foloseste adesea si termenul de "greblat". Dupa cum sugereaza si numele, gazonul este periat in timpul greblarii. Aceasta inseamna ca rola de aerare este reglata astfel incat dintii aeratorului sa nu patrunda in sol, ci sa pieptene iarba pentru a indeparta resturile vechi de iarba. In schimb, in timpul aerarii, suprafata gazonului este cel puțin zgariata de catre dinti sau se fac mici gauri in ea. Pentru o crestere sanatoasa a gazonului, se recomanda, prin urmare, aerarea regulata a solului.

Aerarea de baza pentru un gazon perfect pentru terenul de golf

Ventilarea, aerarea, aerisirea si aerarea prin carotaj sunt adesea folosite ca sinonime, in mod interschimbabil. Cu toate acestea, acordati intotdeauna atentie contextului in care este folosit cuvantul, deoarece termenii difera de fapt. In timpul aerarii prin carotaj, ca si în cazul aerarii, sunt perforate gauri in gazon, dar acestea sunt semnificativ mai adanci si mai mari decat cele create de scarificatoarele-aeratoare conventionale. Acest lucru are un motiv, deoarece gaurile rezultate pot fi apoi umplute cu nisip. Slefuirea solului permite scurgerea optima a excesului de apa din solul compactat. In acest scop se folosesc unelte precum furcile aeratoare sau aeratoarele de carotare. Pentru o gradina obisnuita, aceasta abordare nu este de obicei necesara decat daca solul este foarte argilos. Aerarea prin carotaj este deosebit de importanta pentru suprafetele de gazon intens utilizate, cum ar fi terenurile de fotbal sau terenurile de golf. Din cauza utilizarii frecvente, aceste zone se compacteaza rapid, ceea ce face ca apa sa se adune la suprafata si face ca terenul de golf sa devina imposibil de utilizat după ploaie.

Cilindrul aerator al unui scarificator-aerator este echipat cu dinti care fac gauri mici in sol.
Aeratoarele cu carotaj mare perforeaza gauri mai mari si mai adanci in gazon, care pot fi apoi umplute cu nisip.

Scarificarea sau aerarea

Scarificarea si aerarea sunt posibile cu un dispozitiv 2 in 1, si anume un scarificator-aerator. Functia utilizata depinde exclusiv de rola utilizata si de adancimea de lucru stabilita. Pentru scarificare se foloseste o rola cu lame care, in functie de setarea adancimii, taie solul la o adancime de aproximativ 3, 6 sau 9 mm si indeparteaza gazonul de resturile de iarba moarta, paie si muschi. Lucrul cu rola cu lama solicita solul, motiv pentru care scarificarea este recomandata doar de doua ori pe an

In timpul aerarii, sunt indepartate si reziduurile de iarba, dar dintii rolei cu palete pot, in functie de setarea adancimii de lucru, sa "pieptene" iarba si sa slabeasca mai mult sau mai putin solul prin strapungerea unor gauri mici in suprafata gazonului. Adancimea la care rola lucreaza in sol poate fi setata intre 3 mm, 6 mm și 9 mm cu scarificatoarele-aeratoare Einhell. Acest tratament de intinerire a gazonului are loc de obicei de mai multe ori in timpul sezonului de gradinarit.

A scarifier-aerator has two rollers. The blade roller cuts into the soil during scarifying.

Ghid: Cum, cand si cu ce va puteti aera cel mai bine gazonul

Cand si cat de des ar trebui sa folositi aeratorul de gazon?

Aerarea ar trebui sa faca parte din rutina de ingrijire a gazonului la fel de mult ca si cositul si fertilizarea regulata. In timp ce scarificarea gazonului este recomandata doar de doua ori pe an, primavara si toamna, utilizarea unui aerator de gazon ar trebui sa aiba loc mai frecvent pe tot parcursul sezonului de gradinarit. Ingrijirea gazonului dumneavoastra ar trebui sa se bazeze pe cat de mult este folosita gradina si pe cat de compactat este solul. Pentru o utilizare intensa si un sol foarte compactat, aerarea ar trebui facuta mai des.

In general, se recomanda:

Perioada: Primavara pana toamna

Punct de plecare: Incepeți cu o perioada de timp de doua saptamani: Dupa prima cosire a gazonului

Frecventa: aproximativ la fiecare 4 - 6 saptamani

Lucrul mai usor cu echipamentul potrivit

In gama noastra, veti gasi numeroase scarificatoare-aeratoare pe care le puteti utiliza in mod flexibil pentru aerare sau scarificare. In functie de marimea gazonului si de alte circumstante, puteti alege modelul potrivit. Pentru mai multe informatii, puteti gasi aici o prezentare cuprinzatoare a tuturor scarificatoare-aeratoarelor Einhell. Cu toate acestea, ar trebui sa va uitati cu siguranta mai atent la urmatoarele modele:

Scarificator-Aerator fara cablu GE-SA 36/35 Li

Scarificarea si aerisirea - chiar si cu dispozitivul de colectare a ierbii: Scarificatorul-Aeratorul fara cablu Einhell GE-SA 36/35 Li este echipat in mod optim pentru acest lucru. Acesta este dotat cu o rola cu lame si o rola de aerare, care pot fi schimbate in cativa pasi simpli si fara unelte suplimentare. Cu o latime de lucru de 35 cm si acumulatori de 36 V, acest dispozitiv puternic este recomandat pentru suprafete de gazon de pana la 550 m².

Scarificator-Aerator fara cablu GC-SC 18/28 Li

Daca aveti o gradina mai mica, cu o suprafata de gazon de aproximativ 200 m², va recomandam si scarificatorul-aratator fara cablu GC-SC 18/28 Li. Acest model este livrat standard doar cu o rola cu lame, dar puteti achizitiona separat, ca accesoriu, rola aeratoare si dispozitivul de colectare a ierbii. Apropo, acest scarificator usor si la indemana necesita doar un acumulator Power X-Change de 18 V pentru utilizare flexibila fara cablu.

Scarificator-Aerator electric GE-SA 1435/1

Alternativ, in loc sa optati pentru unealta alimentata cu acumulatori, puteti alege o unealta de gradina cu cablu, cum ar fi scarificatorul-aratator electric GE-SA 1435/1. Daca cablul de alimentare este suficient de lung ai aveti la dispozitie o priza de curent electric, acest scarificator, cu latime de lucru de 35 cm, este potrivit pentru suprafete de pana la 550 m². De asemenea, este dotat cu o rola de scarificare interschimbabilă fara scule si o rola aeratoare, precum si cu un dispozitiv de colectare a ierbii.

Aerarea gazonului: Iata cum procedati

  1. Tunsul gazonului: Atunci cand iarba este tunsa scurt, gazonul poate fi aerisit mai usor.
  2. Pregatiti aeratorul de gazon: Verificati daca dintii rolei aeratorului sunt intacti si introduceti rola in unealta de gradina.
  3. Setati adancimea de lucru: In functie de cat de mult doriti sa aerati solul, reglati adancimea de lucru in mod corespunzator. Puteti gasi intotdeauna instructiuni in acest sens in manualul de utilizare.
  4. Faceti urme egale: Lucrati in trasee egale si lungi pe gazon, incercand sa nu omiteti nicio zona. Puteti face acest lucru prin suprapunerea usoara a cailor. Cand intoarceti, ridicati aeratorul de gazon pentru a evita sa puneti prea multa presiune pe sol in acel loc. Evitati sa stati prea mult timp intr-un singur loc si opriti aeratorul de gazon in timpul pauzelor.
  5. Fertilizati si udati: Pentru a asigura o crestere sanatoasa a ierbii, asigurati-va ca udati in mod corespunzator dupa tunderea si aerarea gazonului. Daca oricum este timpul sa fertilizati, este o idee buna sa o faceti după aerare, deoarece radacinile gazonului pot absorbi astfel mai bine substantele nutritive.

Echipamente utile pentru aerarea gazonului

Written by Marina Liefke
Published on 17.05.2024

Marina Liefke este editor online la Einhell, unde se ocupa de aproape toate textele legate de unelte, echipamente de gradina si accesorii. Ea dobandeste cunoștintele necesare prin formare practica in domeniul produselor si printr-o colaborare stransă cu managerii de produs Einhell. Unealta ei preferata este compresorul fara cablu PRESSITO, deoarece atunci cand se termina aerul, il pompeaza inapoi.