Intretinerea ciocanuluI rotoperecutor: sfaturi utile pentru tine si pentru unealta ta de lucru!

De ce este atat de importanta intretInerea ciocanuluI rotopercutor? Simplu, fIInd una dIntre sculele cele maI raspandIte in unIversul DIY ar trebuI sa fIe nelIpsIta dIn orIce atelIer! Ciocanele rotopercutoare pot executa practic gaurI in orice perete – indIferent daca acesta este dIn caramida, beton, lemn sau rigips – cu putere maxIma! Este exact motivul pentru care sunt utIlIzate maI des decat masinile de gaurIt sI insurubat normale sau cu acumulator (fara fIr) sI de aceea trebuIe intretinute corespunzator.

Ciocanul rotopercutor trebuie intretinut cu regularitate

La fel ca si in cazul oricarei alte masini din atelierul tau sau de acasa, un ciocan rotopercutor necesita o intretinere permanenta. Dar cum dispozitivele Einhell sunt foarte robust construite, acestea necesita un efort foarte mic din partea utiIizatorului. Nu aveti nevoie sa consultati un specialist, ci puteti face fIecare pas chiar dvs. Va vom arata exact ceea ce trebuie sa faceti pentru a oferi cIocanului rotopercutor o durata maI mare de viata, in cativa pasi simpli:

Intretinerea ciocanului rotopercutor

Pasul 1: Curatarea

Cu cat utilizati mai des ciocanul rotopercutor pentru a gauri, cu atat mai sigur este ca a fost expus unei cantitati mari de praf si mizerie rezultate din materialele perforate. Nu conteaza cat sunteti de priceput atunci cand dati o gaura, orice perete isi lasa amprenta prin murdaria depusa pe unealta.

Cel maI bine este sa curatati ciocanul rotopercutor dupa fIecare proiect de lucru incheiat. Pur si simplu, trebuie sa folositi o fasie de panza de bumbac sau un prosop mai vechi sau uzat ca sa stergeti praful, mizeria si orice reziduu de ulei de pe carcasa. Daca praful a intrat in zonele de imbinare sau in orificiile pentru ventilatie ale motoruluI acesta trebuIe suflat cu putere, sau sa se utilizeze o perie adecvata si sa se „sufle” murdaria cu un pistol cu aer comprimat.

Odata de murdaria a fost indepartata, ciocanul rotopercutor va fI din nou curat – cel putin suficient de curat pentru proiectele DIY! Dupa care puteti trece la pasul urmator: intretinerea.

Ciocanele rotopercutoare: curatatea murdariei si a prafului depus

Pasul 2: Intretinerea

Dupa ce ati curatat praful si mizeria depusa de pe unealta, puteti intretine ciocanul rotopercutor la intervale regulate. Din ferIcIre, nu sunt prea multe de facut, pentru ca sculele si dIspozitivele Einhell sunt reglate optim inca din fabrica si concepute pentru o durata mare de viata. Dar ce puteti face totusi pentru a proteja unealta este sa aplicati o cantitate mica de vaselina/ulei pe mandrina sau pe dIspozItIvul SDS al ciocanului rotopercutor dupa fIecare utilizare. Aceasta operatie mentine mandrina si burghiele/bitii intr-o conditie de utilizare optima. SchImbarea bitilor/burghielor va fi apoi o operatie usoara lipsita de blocaje sau intepeniri ale mecanismuluI de prindere.

AlternatIv, dupa fiecare utilizare pueti sterge burghiul/bit-ul folosit cu o bucata de material moale imbibata in putin ulei/vaselina, BaliIstol sau WD 40. Aceasta nu doar ca ajuta la curatare, dar si mentine uneltele si mandrinele gresate pentru o utilizare indelugata.

Si daca tot vorbIm despre „utilizare indelungata” trebuie sa spunem ca este momentul sa ne asiguram ca ciocanul rotopercutor este transportat si depozitat in siguranta dupa fIecare utilizare.

Depozitat in siguranta - intr-o carcasa robusta din material plastic special

Pasul 3: Depozitarea

Toate ciocanele rotopercutoare de la Einhell se livreaza intr-o cutie solida realizata dintr-un materIal plastic special, foarte rezistent. Aceasta cutie este locul ideal de pastrare pentru ciocanul rotopercutor. Odata ce ati curatat si uns masina, il puteti pune pur si simplu inapoi in cutia sa.

Aceasta trebuie ulterior depozitata intr-un loc uscat, spre exemplu in atelier, garaj sau intr-un subsol/pivnita bine ventilata. Chiar daca ciocanul rotopercutor nu va fi utiIizat o perioada maI indelungata, va fI bine protejat si mereu gata de utIlIzare pentru o noua gaura in zid.

Ciocanul rotopercutor fara fir: Ingrijirea acumulatorului

Ciocanele rotopercutoare de la Einhell sunt disponibile standard fie cu alimentare direct de la priza sau cu acumulator. Uneltele din gama Power X‐Change sunt performante, polifunctionale si gata de utilizare.

Normal, mentenanta ciocanelor rotopercutoare fara fir se face exact ca in cazul celor clasice. Singura diferenta este reprezentata de acumulator. Va vom arata cum se intretine acesta:

Acumulatorii litiu‐Ion ai famIlIeI Power X‐Change sunt realizatI din celule de inalta calitate si sunt Inteligent controlati electronic. Sunt rezistenti, robusti si au o durata lunga de viata. Pentru a ne asigura ca isi pastreaza aceste calitati, chiar si dupa ce sunt depozitati o perioada maI lunga, acumulatorii trebuie pastrati intr‐un mediu cat mai rece si uscat posibil. Ideal, inainte de stocare, acumulatorul ar trebui incarcat la 50–80% din capacitatea sa. Aceasta operatie protejeaza celulele si prevIne descarcarea totala a acumulatorului.

Ar trebui sa fiti parcimoniosi cand ungeti: daca utilizati prea multa vaselina/ulei aceasta va atrage imediat murdaria, care apoi va trebui indepartata.

Ciocanele rotopercutoare de la Einhell: prezentarea celor mai bune modele

Indiferent daca optati pentru un ciocan rotopercutor clasic sau unul fara fir cu EInhell puteti avea cele mai bune unelte la un pret rezonabil. Studiati gama de ciocane rotopercutoare de top din prezentare si gasiti unealta preferata la cel mai bun raport pret/performante.

Sumar: Durata mai lunga de viata pentru ciocanul dvs. rotopercutor

Curatati-l cu o laveta moale. Pastarati-l printr-o ungere delicata. Pastrati-l in cutia Einhell. Acestia sunt trei dintre cei mai imporanti pasi care vor asigura o durata lunga de functionare pentru ciocanul rotopercutor si intervale de service rare. Acordati un minut pentru intretinerea ciocanului rotopercutor dupa fIecare proiect incheiat si  impreuna cu unealta dvs. veti gauri multi pereti mai grosi sau mai subtiri pentru o lunga perIoada de tImp! Deveniti un curator al propriei dvs. unelte.