Cum pregatiti gradina pentru iarna?

Cu cat sfarsitul anului se apropie si cu cat zilele devin mai scurte, cu atat petreceti mai putin timp in gradina dumneavoastra de acasa. Dar pentru a renunta cu totul la gradinarit, este inca putin prea devreme. Cel putin acum ar trebui sa faceti gradinaritul final, pentru a introduce noul sezon in primavara intr‐o gradina bine pregatita.

Curatarea copacilor si arbustilor

Acum ca ultimul frunzis si‐a gasit drumul spre sol, este timpul sa curatati copacii si arbustii. In sezonul rece, copacii si arbustii, in zonele taiate, sunt mai putin predispusi la infestarea daunatorilor si sporii fungici. In cazul pomilor fructiferi, este de asemenea indicat sa varuiti tulpina. Stratul de var previne muschiul gros pe trunchi si reflecta razele incalzitoare ale soarelui de iarna. Ca urmare, trunchiul copacului se incalzeste mai putin si riscul aparitiei fisurilor este semnificativ redus!

Indepartati frunzele de pe gazon

Frunzele cazute trebuie indepartate de pe gazon cu aspiratorul de frunze sau grebla, deoarece frunzele ramase in urma vor impiedica lumina sa cada pe gazon si il vor deteriora in mod durabil. Totusi, pe paturi sau direct sub copaci, frunzele pot ramane intinse aici, ofera protectie animalelor precum insectele sau aricii in lunile de iarna si o sursa sigura de hrana. Daca spatiul o permite, ganditi‐va la utilizarea unui morman de frunze pentru a crea un refugiu pentru animale salbatice.

Pregatirea pentru iarna a plantelor de balcon

Ar trebui sa acordati o atentie speciala plantelor de balcon. Multe plante folosite ca plante in ghiveci provin din Marea Mediterana si nu sunt sau sunt partial rezistente la inghet. Plantele care nu sunt rezistente la inghet pot trece cu usurinta iarna intr‐o incapere de subsol racoroasa, neincalzita. La temperaturi scazute si lumina scazuta, acestea isi inceteaza aproape complet cresterea. Cu toate acestea, la fiecare cateva saptamani, plantele care ierneaza in pivnita au nevoie sa fie udate cu putina apa, pentru a nu se usca.

Plantele rezistente la frig ar trebui, in ciuda descrierii, sa fie protejate impotriva vantului si inghetului cu tufa sau rafie. Multe asa‐numite plante pot rezista la temperaturi de aproximativ cinci grade sub zero, dar pot suferi rapid daune la cele mai scazute temperaturi atinse in Romania.

Palmierii si plantele asemanatoare palmierilor trebuie pastrate in gradina de iarna, daca sunt disponibile. In caz contrar, este recomandabil un loc pe fereastrele orientate spre sud. Palmierii nu au voie sa stea in pivnita, fara lumina se vor usca.

Pregatirea florilor

Daca trandafirii din curtea din fata sunt ofiliti si maronii, ii puteti taia fara probleme pana in martie. De la inceputul lunii aprilie, trandafirii incep sa formeze din nou lastari.

Daca mai planuiti sa ingropati bulbi de flori, acum este ultima dumneavoastra sansa. Bulbii plantati pana la mijlocul lunii decembrie au o sansa reala de a deveni lalele frumoase inflorite primavara.

Vorbind despre sapat: Acum este momentul perfect pentru a slabi solul sau pentru a sapa paturi de flori si legume si pentru a crea un teren fertil pentru primavara. Aceasta lucrare este usurata in mod semnificativ si perfect implementata cu ajutorul unei sapatoare cu acumulator!

Plantele vesnic verzi, precum ciresul de laur si busul, se bucura din cand in cand de udare cu apa. Chiar daca suna ciudat, plantele vesnic verzi nu pot absorbi nicio cantitate sau doar foarte putina apa din solul inghetat si, prin urmare, in cel mai rau caz se usuca.

Recipiente si tevi de apa goale

Un punct important si adesea subestimat in pregatirea pentru iarna este golirea recipientelor de apa si a conductelor de apa aflate in aer liber. Deoarece apa inghetata are proprietatea neplacuta de a se extinde, se poate intampla rapid ca un butoi de ploaie sa se rupa din cauza presiunii si astfel sa fie inutilizabil in sezonul urmator. Prin urmare, este necesar sa goliti astfel de containere, precum si fantanile de apa de pe terasa si sa le protejati impotriva umplerii cu apa de ploaie sau topirea zapezi.

Tevi in gradina, de asemenea, tevi de la casa la garaj ar trebui sa le goliti si sa le lasati cu robinetul deschis peste iarna. Robinetul deschis permite scaderea presiunii si astfel previne deteriorarea conductei.

Mai mult, jgheaburile ar trebui pregatite pentru iarna, deoarece zapada topita aduce cantitati mari de apa si revarsa rapid un canal de drenaj infundat. Ce ar trebui sa luati in considerare atunci cand curatati jgheabul si informatii si sfaturi utile, le‐am pus impreuna intr‐o alta postare de blog.

Pompele de apa care sunt folosite vara pentru irigarea gradinii sau pentru iazuri, ar trebui sa le demontati daca este posibil si sa le depozitati la subsol iarna. La fel ca butoaiele de ploaie, pompele se pot sparge din cauza apei inghetate din interior!

Pe langa pompele de apa, trebuie sa depozitati mai multe unelte de gradina peste iarna. Modul in care se realizeaza corect acest lucru sau sfaturile si trucurile pentru depozitare si curatare pot fi gasite intr‐o postare separata.

Daca se iau in considerare toate aceste puncte, nu ar trebui sa intalniti surprize neplacute atunci cand intrati in gradina primavara! Asa ca treceti la treaba!

picture by hauke leweling
AutorHauke Leweling
Timp de citire7 minute

Recomandarile noastre de produse pentru proiectul dumneavoastra DIY