Masina robotizata pentru tuns gazonul: pregateste-ti robotul pentru noul sezon!

Temperaturile au inceput sa cresca; iarba incepe sa cresca din nou. Multi dintre proprietarii masinilor robotizate pentru tuns gazonul se intreaba acum: „cand ar trebui sa scot de la „iernat” robotul pentru tuns gazonul?” Acest articol iti spune care este momentul  perfect pentru a reporni robotul si de ce trebuie sa tii cont pentru prima cosire dupa pauza de iarna.

Cand este sezonul robotilor pentru tuns gazonul?

Pauza de iarna pentru proprietarii de terenuri si peluze acoperite cu gazon se apropie de sfarsit, iar iarba va incepe din nou sa cresca, ceea ce desigur difera de la o zona la alta datorita conditiilor meteo specifice fiecarei regiuni. Daca temperaturile au crescut deja la inceputul primaverii, sezonul pentru masinile de tuns gazonul va incepe curand. Iarba incepe de obicei sa cresca putin cand temperatura atinge valori peste 6 grade Celsius si incepe cu adevarat sa se dezvolte la peste 10 grade Celsius. Regula nescrisa spune ca momentul ideal pentru primul tuns este intre martie si inceputul lui aprilie. Din acel moment, robotul pentru tuns gazonul poate fi utilizat in mod regulat.

Ce trebuie sa verificati cand utilizati pentru prima data, primavara, masina robotizata pentru tuns gazonul?

Ce inaltime de taiere trebuie folosita la inceputul sezonului?

Daca iarba este deja mai inalta decat inaltinea maxima de taiere a masinii tale robotizate pentru tuns gazonul, peluza trebuie tunsa la inceput cu o masina conventionala pentru tuns iarba. Oricum, chiar daca robotul poate gestiona o inaltime maxima de taiere a ierbii mai sunt doua lucruri de care trebuie tinut cont inainte de prima taiere de primavara.

  1. Regula primei treimi pentru masinile robotizate pentru tuns gazonul. In general, peluza trebuie taiata la o treime din lungime. Daca este taiata prea scurt, radacinile vor fi afectate si va dura mai mult pana cand isi va relua ritmul normal de crestere. Daca afara este uscat si cald, aceasta poate duce la arderea sau uscarea ierbii, lucru indicat prin culoarea maronie a firului de iarba ars. Astfel, este de preferat sa obineti gradual lungimea dorita a firului de iarba
  2. Principiul mulcirii la masina robotizata pentru tuns gazonul. O masina robotizata pentru tuns gazonul lucreaza conform principiului mulcirii: mulcirea este o procedura horticola care implica raspandirea materiei organice pe sol. In cazul unui gazon, acesta este iarba – sau mai bine zis ramasitele sale dupa tuns. Scopul principal al acestui proces este de a oferi gazonului nutrienti din ingrasaminte naturale. Un beneficiu indirect este ca iarba taiata va actiona ca o protectie importiva evaporarii. Cu toate acestea, dacă firele de iarba sunt taiate prea lung, tulpinile primesc prea putina lumina, si se formeaza un covor care poate facilita raspunadirea bolilor

Verificarea de primavara pentru masina robotizata de tuns gazon

Inainte de prima utilizare a robotului trebuie sa acordati un timp pentru a‐i verifica functiunile. Daca masina robotizata nu a fost curatata in toamna, inainte de iernare, acum este momentul, pentru ca murdaria de pe suprafetele de contact poate, spre exemplu, sa afecteze capacitatea de incarcare optima. Aditional, statia de incarcare trebuie de asemenea curatata de orice fir de iarba uscata sau alte murdarii ramase dupa precedentul sezon de tuns. Asigurati‐va ca aveti suficient timp pentru a verifica functionalitatea tuturor elementelor inainte de a‐l porni:

  1. Sunt lamele inca ascutite?
  2. Exista semnal intre statia de incarcare si masina robotizata de tuns gazonul? Masina robotizata se intoarce singura la statia de incarcare?
  3. Data si ora sunt setate corect?
  4. Programarea robotului este actualizata?
  5. Este bateria complet incarcata si gata de a fi utilizata?
  6. Exista vreun update de soft pentru modelul robotului tau?
  7. Exista vreun update al aplicatiei care controleaza robotul?
  8. Firul care delșimiteaza perimetrul de tuns este optim aranjat? Daca este afectat, ai clemele de contat pentru firul perimetrului?
  9. Sunt carligele de prindere a cablului ferm ancorate in sol?

Daca sunt noi obstacole in gradina, spre exemplu un copac recent plantat, firul de perimetru trebuie adaptata la noile conditii. In acest video ai prezentate toate sfaturile despre cum sa intinzi firul de perimetru si cum poti repara singur un fir rupt:

Sfat

Apropo, Einhell ofera un serviciu pentru iernat. Poti aduce robotul tau de tuns pe perioada iernii, iar echipa de service va avea grija de pastrare, curatare, intretinere si orice reparatii ar putea fi necesare. Astfel, masina dvs. robotizata pentru tuns gazonul este mereu gata pentru primul tuns din primavara.

Scarificare cu masina robotizata de tuns iarba?

O peluza bine ingrijita implica de asemenea scarificarea. Experienta ne arata ca gradinile cu masini robotizate pentru tuns gazonul trebuie scarificate mai rar. Miscarea regulata si sistemul de maruntire al masinii robotizate pentru tuns gazon asigura o crestere mai sanatoasa si reduce matuirea ierbii. Daca muschiul si buruienile iva mai strica inca peluza, atunci trebuie sa la elimiati cu un scarificator. In articolul nostru despre scarificare, explicam de ce trebuie sa tineti cont in acest proces.

Stiati ca? Prin utilizarea unei masini robotizate de tuns iarba nu mai este nevoie sa utilizati scarificatorul atat de des ca in cazul unei masini conventionale de tuns iarba?

Verificarea gradinii inainte de primul tuns al sezonului cu masina robotizata

Înainte de prima utilizare sin sezon a masinii robotizate pentru tns gazon, gradina trebuie verificata inainte ca dispozitivul sa intre in mod regulat pe peluza.

  1. Ati eliminat orice posibil obstacol, precum jucarii, musuroaie, unelte de gradina, de pe peluza?
  2. Firul de perimetru este intins astfel incat animalele de companie sau locuri periculoase, precum ochiuri de apa, sa fie evitate?
  3. Ati curatat toate frunzele uscate, crengile si fructele cazute din pomi?

Fertilizare cu masina robotizata pentru tuns gazonul

Similar scarificarii, peluzele pe care sunt utilizati roboti au mai putina nevoie de fertilizare deoarece, firele taiate raman pe sol si servesc ca un fertilizator natural. Microorganismele din sol transforma aceste fire in nutrienti valorosi. Oricum, dupa iarna, peluza poate avea nevoie de o fertilizare suplimentara care poate fi sub forma unui ingrasamant. Oricum, trebuie tinut cont ca suprafertilizarea poate arde gazonul! O masina de imprastiat poate ajuta la o distribuitie uniforma a fertilizatorului pe arii mari.

Produsele recomandate de noi pentru proiecte DIY