Sfaturi pentru lucrul cu fierastraul circular cu masa

Cu un fierastrau circular cu masa, puteti executa cele mai variate debitari de lemn cu precizie. Dar exista cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont cand folositi fierastraul circular cu masa. In special, siguranta la utilizarea fierastraului circular cu masa joaca un rol decisiv. In acest articol veti afla despre utilizarea corecta a fierastraului circular cu masa, veti primi sfaturi pentru lucrul cu fierastraul circular cu masa si la ce trebuie sa fiti atenti.

Sfaturi pentru taierea cu fierastraul circular cu masa: siguranta, lame pentru fierastrau si aplicatii.

Masuri importante de siguranta cand lucrati cu fierastraie circulare cu masa

Nu numai pentru cei fara experienta, ci si pentru entuziastii de bricolaj ambitiosi si experimentati, lucrul cu fierastraie circulare de masa implica riscuri considerabile. Prin urmare, este important sa lucrati cu fierastraul foarte atent si sa va concentrati pentru a evita vatamari corporale grave din cauza neatentiei. Daca nu aveti deloc experienta cu fierastraul, cititi instructiunile de utilizare inainte de a‐l folosi. Sfaturi utile pentru lucrul cu fierastraul circular cu masa:

  • Fierastraul circular cu masa trebuie sa aiba intotdeauna o fundatie ferma sub picioare, ca sa nu se clatine si sa stea drept.
  • Folositi fierastraul ca sa taiati diferite tipuri de lemn pe lungime sau transversal. Taierea altor materiale, lemn de foc si lemn rotund, pe de alta parte, trebuie evitata absolut si implica multe riscuri.
  • Reglati inaltimea de taiere a fierastraului ca sa taiati drept prin piesa de prelucrat. Altminteri, muchia aschietoare nu va fi curata si se va vedea panza fierastraului si va puteti atinge accidental de ea.
  • Daca distanta de la piesa de prelucrat la panza fierastraului este mai mica de 120 mm, folositi un bloc de glisare ca sa ghidati piesa de prelucrat. Daca distanta este mai mica de 30 mm, folositi un bat de impins ca sa ghidati piesa de prelucrat inspre panza fierastraului fara riscuri. 
  • Nu puneti mana pe piesa de prelucrat in zona liniei de taiere cand alimentati piesa de prelucrat in fierastrau. In plus, avansul piesei de prelucrat trebuie sa fie la viteza si presiune constante.
  • Indepartati intotdeauna piesele de prelucrat sau bucati din ele din zona panzei fierastraului circular cu masa folosind impingatorul.
  • Panza de fierastrau corecta joaca si ea un rol decisiv: Montati numai panze aprobate pentru fierastraul circular cu masa. Fiti foarte atenti ca grosimea cutitului de despicare sa fie corelata la grosimea panzei fierastraului. 
  • Pentru siguranta dumneavoastra, purtati intotdeauna protectii pentru gura, urechi si ochi si imbracaminte stransa pe corp. Trebuie sa evitati manusile, deoarece materialul se poate prinde usor in fierastrau. Este de asemenea recomandat sa folositi un recipient pentru colectarea bucatilor de material.
In acest fel, puteti fi in siguranta atunci cand utilizati fierastraul circular.

Cand sa folositi care panza de fierastrau?

Pe piata veti gasi o gama larga de panze de fierastrau. Dar proprietatile lor variaza considerabil si nu sunt automat adecvate pentru piesele la care lucrati. In principiu, cu cat este mai fina dantura panzei, cu atat vor fi mai precise taieturile realizate cu fierastraul si cu atat mai putine muscaturi in muchia aschietoare. In plus, dintii panzelor pentru prelucrarea lemnului trebuie sa fie intotdeauna la un unghi pozitiv fata de axa centrala si sa fie indreptati in jos. Ca sa stiti ce panza este cea mai potrivita pentru o lucrare, va vom oferi o scurta prezentare generala a celor mai frecvent intalnite panze de fierastrau.

Viteza de lucru, calitatea taieturii si durata de viata utila a panzei depind de ce caracteristici are.

Panza de fierastrau cu dantura grosiera pentru taieturi longitudinale

Panza de fierastrau cu dantura grosiera si mica este perfecta pentru taieturi longitudinale in lemn masiv. Cu panza de fierastrau puteti executa taieturi rapide si eficiente, deoarece dintii au un spatiu mare pentru aschii. Dar trebuie sa fiti atenti ca se vor produce rupturi severe la nivelul muchiei aschietoare.

Panza de fierastrau universala pentru materiale pe baza de lemn

Panza de fierastrau universala este adecvata in special pentru materiale pe baza de lemn. Are mai multi dinti decat o panza cu dantura grosiera. In plus, dintii si spatiul pentru aschii sunt in general mai mici, ceea ce previne formarea de rupturi mai mari pe muchia aschietoare. 

Panza de fierastrau cu dentitie fina pentru taieturi transversale pe fibra lemnoasa

Daca doriti sa evitati cat mai mult posibil rupturile pe muchia aschietoare, o panza de fierastrau cu dentitie fina este alegerea potrivita. Este important sa taiati intotdeauna transversal pe fibra lemnoasa. Este adecvata si pentru prelucrarea pieselor de prelucrat care au strat de acoperire.

Ce lama de fierastrau este potrivita pentru ce fierastrau circular de masa?

Utilizarea corespunzatoare a fierastraielor circulare de masa

Acum ca stiti ce trebuie sa stiti pentru lucrul cu fierastraul, puteti incepe sa il folositi. Asigurati‐va ca este fixat corect, pentru ca e un aspect esential pentru taieturi curate si precise. Rigla de ghidare pentru taieturi transversale, scala si rigla de ghidare pentru retezat sunt foarte importante. In cele ce urmeaza vom explica detaliat cele mai importante intervale de reglare ale fierastraului si functiilor sale.

Rigla de ghidare pentru taieturi transversale

Asigurati‐va ca fierastraul are o rigla de ghidare pentru taieturi transversale. Cu rigla de ghidare pentru taieturi transversale, puteti executa, de exemplu, taieturi oblice de mare precizie. Rigla de ghidare pentru taieturi transversale de pe fierastraul circular cu masa Einhell este conceputa pentru taieturi oblice la unghiuri de –60° pana la 60°.

Un instrument practic pentru fierastraie circulare cu masa: rigla de ghidare pentru taieturi transversale.

Scala

Asigurati‐va si ca distanta dintre rigla de ghidare pentru retezare si panza fierastraului este reglata corect. Cu scala, puteti regla distanta de la rigla de ghidare pentru retezare pana la panza fierastraului astfel incat panza de taiere la lungime sa aiba intotdeauna aceeasi lungime si aceeasi latime si sa executati taieturi identice.

Acest lucru va asigura ca puteti seta corect distanta fata de panza de fierastrau.

Rigla de ghidare pentru taiere

Cu rigla de ghidare pentru taiere impingeti piesa de prelucrat prin fierastraul circular cu un bat de impingere, de-a lungul riglei de ghidare pentru taiere. Multumita acestei riglei de ghidare, piesa de prelucrat este intotdeauna la aceeasi distanta fata de panza, ceea ce permite executarea unei taieturi exacte. Este important si sa fixati intotdeauna rigla de ghidare pentru retezat ca sa nu fie prea degajata.

Iata cum setati corect rigla de ghidare de taiere.

Odata realizate toate reglajele, puteti incepe. Marcati intotdeauna taieturile precis si curat si lucrati intotdeauna cu atentie si concentrati‐va. Aveti mai jos un material video cu functionalitati speciale ale masinii:

Rezumat:

Dupa cum puteti vedea, fierastraul circular cu masa poate fi utilizat intr‐o varietate de aplicatii diferite si necesita o mare sensibilitate. In plus de manipularea cu grija a masinii, exista multe alte puncte de luat in considerare pentru a evita vatamarile corporale grave si pentru a putea obtine rezultate optime. Dar, cu sfaturile noastre, aveti garantia unor taieturi optime realizate in siguranta pentru toate proiectele dumneavoastra de bricolaj. Deveniti un facilitator!