Sfaturi pentru lucrul cu coasele pentru tuns iarba

O banda de tuns iarba facuta din pietre de pavaj in jurul gazonului usureaza tunderea ierbii. Masina de tuns iarba poate trece usor cu rotile peste acest rand de pietre si nu mai lasa fire lungi de iarba la care nu ajunge cu cutitele. Devine atunci inutila retunderea cu o coasa de tuns iarba sau cu o foarfeca de tuns iarba. Din nefericire, solutia nu merge oriunde. Pentru ca nu avem de obicei gazonul perfect, este necesar un pic de tuns in plus pe ici pe colo pentru un aspect complet curat.

Aici se foloseste coasa petru tuns iarba. Coasele de tuns iarba sunt de diferite concepte. Cu motor pe benzina, ca dispozitive fara cablu sau cu cablu. Fiecare varianta are avantajele si dezavantajele ei, iar ce dispozitiv este perfect pentru gradina dumneavoastra depinde de conditiile de la fata locului.

Cum functioneaza?

O coasa de tuns iarba consta dintr‐un motor pe al carui rotor este atasata o lama. Exista doua variante: cu lama fixa, care functioneaza ca un cutit, si cu un singur mosor de fir de taiat iarba. Pentru gradina de acasa, sunt recomandate modelele cu fir de taiere, pentru ca nu veti avea deloc lame stricate pe gazon, care pot conduce la vatamari corporale accidentale. Firul de taiat iarba este infasurat pe un mosor. Daca se rupe, de pe mosor este desfasurata automat o bucata noua. Devine inutila inlocuirea greoaie a unei lame. Firul de taiere este din materiale ecologice, care se dizolva complet in timp.

How to change the thread of your lawn trimmer

Trimmerul electric de tuns iarba

In ceea ce priveste volumul, trimmerul de tuns iarba cu motor electric este clar cel mai confortabil si, prin urmare, cel mai usor de folosit chiar si in zone rezidentiale. Un mare dezavantaj este ca trebuie sa aveti cabluri electrice prin gradina pentru folosirea dispozitivului. Poate fi extrem de scump, in functie de marimea gradinii. Datorita tehnicii simple, aceasta varianta de trimmer de tuns iarba este si cea mai ieftina. Daca e folosita rareori, o alegere buna este trimmerul de tuns iarba cu fir de taiere.

Coasa pe benzina de taiat iarba

Cea mai puternica, dar probabil cea mai zgomotoasa coasa de tuns iarba este clar una cu motor pe benzina. Datorita volumului, este mai adecvata pentru spatii deschise decat pentru zone rezidentiale. Cand trebuie curatata o zona mare acoperita de buruieni si iarba inalta, aceasta coasa de tuns iarba merge cel mai bine. Nu trebuie pozat niciun cablu si nu mai trebuie sa asteptati sa se incarce acumulatorul. Datorita flexibilitatii, coasa de tuns iarba pe benzina este folosita cu predilectie de gradinarii profesionisti. Trebuie folosite echipamente de protectie pentru auz la folosirea dispozitivului!

Coasa fara cablu de tuns iarba

Acest tip de coasa de tuns iarba cu motor electric si acumulator combina avantajele ambelor dispozitive mentionate mai sus. Volumul nu reprezinta o problema in zonele rezidentiale si libertatea de miscare este destul de apropiata cu cea a motocoasei de tuns iarba cu motor pe benzina. Cu acumulatori moderni se poate obtine o autonomie de o ora. Daca aveti un acumulator adecvat de schimb, aceasta coasa de tuns iarba este adecvata si pentru parcele mari de teren, departe de retele. Astazi, oricine vrea sa cumpere o coasa de tuns iarba ia de obicei modelul pe acumulato

Lucru fara solicitarea spatelui

Datorita manerului lung, coasa de tuns iarba poate fi folosita confortabil din picioare. Spre deosebire de foarfeca manuala de tuns iarba, va menajeaza spatele, genunchii si in special rabdarea.

Posibilitati versatile de aplicatii

Bineinteles, cu o coasa puteti taia si altceva decat iarba. Multumita motorului puternic, chiar si buruienile inalte si tulpinile lemnoase cu un diametru de pana la cativa centimetri nu ridica probleme. Urzicile si compania pot fi strivite direct la fata locului si raman ca mulci in sol.

Tehnica moderna

La cumpararea unei coase de tuns iarba cu acumulator, trebuie sa va asigurati ca luati un model cu acumulator litiu‐ion modern. Acumulatorii din aceasta generatie prezinta avantajul ca nu le scade capacitatea chiar si dupa mai multe cicluri de incarcare. Prin comparatie cu vechile baterii reincarcabile NiMH, bateriile reincarcabile moderne nu sunt sensibile la supraincarcare si pot oferi o putere suficienta chiar si cand nu sunt incarcate complet.

Ingrijirea coaselor electrice de tuns iarba

Ingrijirea coaselor de tuns iarba este foarte simpla. Carcasa poate fi stearsa cu o carpa umeda si astfel eliminati praful si bucatile de iarba ramase. Pe piesele mobile pulverizati ulei dintr-un spray, asigurandu-va ca totul ramane flexibil si ca nu sunt afectate de rugina. In lunile de iarna, acumulatorul trebuie incarcat la intervale regulate de timp in cazul versiunii cu motor electric pe acumulator. Ii prelungiti astfel durata de viata si preveniti descarcarea profunda.

picture by monika aigener
AutorMonika Aigner
Timp de citire7 minute

Recomandarile noastre de produse pentru proiectele dumneavoastra de bricolaj